circuittraining: Alles wat je moet weten

Circuittraining. De ideale workout wanneer je zowel jouw conditie wilt verbeteren, als wilt werken aan je spieren. Waarom? Tijdens een circuittraining voer je zonder rust een combinatie van meerdere oefeningen uit. Het aantal oefeningen ligt vaak tussen de 4 en de 8. Heb je deze combinatie van oefeningen (ook wel een parcours genoemd) uitgevoerd, dan heb je één ronde gehad en is het tijd voor rust. Dit parcours wordt meerdere keren afgelegd.

Wat is het voordeel van circuittraining?

Het voordeel van circuittraining zit hem niet alleen in de efficiëntie van de training (waar je normaal tussen elke set en oefening in de fitness je rust pakt wordt er tijdens een circuittraining pas gerust na een compleet parcours), het zorgt er ook voor dat je verschillende spiergroepen binnen korte tijd kunt trainen. Ga je liever voor complete uitputting, dan kan je tijdens een parcours ook kiezen voor het trainen van dezelfde spiergroep middels verschillende oefeningen. Een verhoogde hartslag en spierpijn de dag erna gegarandeerd.

Voor wie is circuittraining het beste geschikt?

Kies je ervoor om in de sportschool een circuittraining te volgen, dan is het in de basis van belang dat je al enige ervaring hebt als het aankomt op uitvoer en techniek. Doordat je tijdens een training in korte tijd meerdere oefeningen binnen een schema aflegt, kan het namelijk vanwege de snelheid soms zo zijn dat je jouw focust op de techniek verliest. Jongeren en ouderen, het wel of niet deelnemen aan een circuittraining heeft dan ook niets te maken met leeftijd. Ben je een beginner en wil je toch graag dit type training volgen? Kies er dan voor om deze samen met een personal trainer op te pakken. Op deze manier kan hij of zij jou begeleiden tijdens de oefeningen en je wijzen op jouw techniek, terwijl jij kunt knallen.

Voorbeelden van oefeningen

Tijdens een circuittraining kan je de volgende oefeningen verwachten:

  • Push-ups
  • Squats
  • Jumping jacks
  • Walking lunges
  • Burpees
  • Plank
  • Kettlebell Swing

Uiteraard verschilt dit per circuit en zijn de oefeningen afhankelijk van de spiergroep waarop de focus wordt gelegd. Welke dit ook is, effectief is een circuittraining zeker!

    Volgende artikel