Conditie opbouwen

Conditie opbouwen, voor de een is dit een makkelijkere opgave dan voor de ander. Kom jij van nul en dus zonder conditie dan zal dit een langer en wellicht moeizamer proces zijn dan wanneer je wat atletischer bent en een tijd niet hebt getraind. Kortom, wanneer het puur gaat om het oppakken en terug verder opbouwen van de conditie dan is dit een heel ander proces. Daarnaast kan iedereen een ander motief hebben voor het opbouwen van zijn of haar conditie. Gaat het er bij jou om dat je je fitter wilt voelen, wat kilo's wilt verliezen of heb je binnenkort misschien een sport wedstrijd of een bepaald einddoel voor ogen waar een betere conditie voor van belang is?  

Rustig opbouwen

Wat jouw beweegreden en hoe goed jouw basisconditie ook is, wanneer je de focus legt op het verbeteren van jouw conditie dan is het belangrijk om dit vanaf de basis af aan goed en rustig op en aan te pakken. Hieronder geven we een aantal tips welke ervoor kunnen zorgen dat je binnen afzienbare tijd jouw conditie weer op peil hebt. 

Regelmaat

Zorg ervoor dat je met jezelf vaste dagen afspreekt waarop je sport. Op deze manier zorg je niet alleen voor regelmaat, maar is de kans ook groter dat je het aantal keer sporten per week dat je voor ogen hebt behaalt. Is het te vrijblijvend, dat bestaat de kans dat je een training blijft uitstellen tot het einde van de week, waardoor het er uiteindelijk niet meer van komt.

Rustig aan

Leg de lat vooral niet te hoog voor jezelf en verwacht vooral niet te snel resultaat, dat is het allerbelangrijkste wanneer je start met het op bouwen van jouw conditie. Hoe langzamer je het namelijk opbouwt, hoe groter de kans dat je het daadwerkelijk vol zal houden. Geef het twee maanden voordat het sporten een gewoonte is geworden in jouw leefwijze.

Zorg voor genoeg rust tussen de trainingen door

Hoe kan het toch dat ik geen betere conditie krijg en mijn uithoudingsvermogen niet verbetert? Grote kans dat je jouw lichaam niet genoeg rust gunt, waardoor het geen kans krijgt om zich goed te herstellen tot de volgende training. Verspreid dan ook de trainingen over de week, zodat het even duurt voordat jouw lichaam weer moet presteren. 

Focus op goede voeding

Naast het vele sporten is een goede, gezonde en gebalanceerde voeding net zo belangrijk. Zorg ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt zoals eiwitten, waardoor je extra energie krijgt om te presteren maar die er ook voor zorgen dat jouw lichaam zich goed kan herstellen en kan groeien (in de positieve zin van het woord). Onthoud dat voeding functioneert als brandstof voor jouw lichaam. Hoe beter je eet, hoe leuker en gemakkelijker het sporten zal zijn.

Kies voor interval training

Wil je jouw conditie écht goed opbouwen en op hoog niveau krijgen, kies dan voor interval trainingen zoals HIIT. Tijdens een HIIT training worden krachtige, korte momenten van inspanning afgewisseld met nog kortere momenten van rust en ontspanning. Dit terwijl bij cardioconditie oefeningen de focus ligt op een lange periode van lopen of rennen op een consistent tempo. Je zult zien dat het opbouwen van jouw conditie sneller gaat op de eerste manier. 

Kortom: bouw jouw conditie rustig op, let de lat niet te hoog en neem een periode in jouw hoofd die lang genoeg en dus realistisch is. Werk richting jouw einddoel en wees niet teleurgesteld wanneer er soms dagen tussenzitten die minder gaan. Het op peil brengen van jouw conditie neemt nu eenmaal wat tijd in beslag en gaat met horten en stoten. Succes!

Volgende artikel