Eetbuien voorkomen

Eetbuien, de een heeft er vaker last van dan de ander. Je verveelt je of hebt zin in wat lekkers en voor je het weet heb je niet één handje chips gegeten maar de complete zak. Heb je dit eens in de zoveel tijd dan is er niets aan de hand. Soms is het ook gewoon fijn om even nergens rekening mee te houden en je compleet te laten gaan na een goede week trainen, hard werken of tijdens een gezellig feestje. Heb je er meerdere keren per week of misschien wel meerdere keren per dag last van, dan kunnen deze vreetbuien een groter probleem vormen. In dit geval kan er namelijk gesproken worden van een eetbuistoornis. Dit houdt in dat het lastig is om de verleiding tot eten te weerstaan, ben je eenmaal begonnen met eten dan is het ingewikkeld om te stoppen. Hoe kan je een eetbui voorkomen, de oorzaak aanpakken en er het beste mee omgaan?

De oorzaak van eetbuien

De oorzaak van een eetbui kan per persoon verschillen. Zo kan de een last hebben van een verstoord zelfbeeld, waar de ander naar eten grijpt wanneer er sprake is van stress of eenzaamheid. Tenslotte kan het ook ‘gewoon’ zo zijn dat je al langere tijd weinig hebt gegeten en jouw lichaam vraagt om voedingsstoffen middels een eetbui. Van welk type je ook last hebt, op het moment dat het je leven gaat beheersen of je je afvraagt ‘hoe stop ik dit?’, is het belangrijk om hulp te zoeken. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg instanties die jou hierbij willen en kunnen helpen. 

Het voorkomen van een eetbui

Een eetbui kan je op verschillende manieren voorkomen. Wij sommen er een aantal voor je op.

  • Doe geen boodschappen op het moment dat je trek hebt
  • Zorg ervoor dat je geen (overdreven) grote hoeveelheden eten in huis hebt
  • Zorg voor ontspanning op het moment dat je een eetbui voelt opkomen. Vaak wordt een eetbui namelijk getriggerd door zaken als stress en verveling, welke je kan verminderen door bijvoorbeeld even muziek te luisteren of een bad te nemen.
  • Praat erover
  • Zorg ervoor dat je over een dag gezien niet te weinig eet, om zo cravings te voorkomen
  • Zorg ervoor dat je voldoende vezels binnenkrijgt, welke zorgen voor een verzadigd gevoel
  • Drink gedurende de dag voldoende water. Soms heeft je lichaam namelijk de neiging om dorst en honger door elkaar te halen
  • Zorg voor voldoende slaap (gemiddeld 8 uur). Vermoeidheid kan namelijk zorgen voor emotie-eten

Kortom, met af en toe een eetbui is niets mis. Heb je er vaker last van dan zijn er verschillende manieren waarop je deze kunt voorkomen. Kom je er alleen niet uit? Zoek dan hulp.

    Volgende artikel