Eiwitrijk ontbijt om af te vallen

Ligt jouw focus op afvallen, dan is het belangrijk om niet datgene over te slaan wat veel mensen wél doen - het ontbijt. Een gezond en voedzaam ontbijt is namelijk de perfecte start van de dag en geeft jou voldoende voedingsstoffen en energie om er een aantal uur goed tegenaan te kunnen. Wat veel mensen echter niet weten, is dat het verstandig is om voorafgaand aan het ontbijt altijd te starten met een groot glas water. Tijdens jouw slaap verlies je namelijk een hoop vocht, waardoor het van belang is om dit gehalte eerst aan te vullen voordat je de dag echt begint. 

Heb je eenmaal aan deze verplichting voldaan, dan is het tijd om te gaan voor een ontbijt rijk aan eiwitten. Waarom? Eiwitrijke gerechten zorgen ervoor dat je lang een verzadigd gevoel hebt en daardoor niet snel de behoefte zult hebben aan ander voedsel. Daarnaast dragen ze positief bij aan de spieropbouw en zorgen ze ervoor dat er geen sprake is van een wisseling in de suikerspiegel. Klinkt perfect, maar waar kan je aan denken bij een eiwitrijk ontbijt? Wij vertellen je graag mee

Een ontbijt vol met eiwit

Een eiwitrijk ontbijt, aan welke producten en gerechten kan je dan precies denken? Wij lichten er een aantal toe.

Griekse yoghurt of kwark

Een simpele basis van een eiwitrijk ontbijt welke altijd goed is, is Griekse yoghurt of kwark. Deze zuivelproducten zitten vol met gezonde eiwitten en zijn daarnaast perfect te combineren met fruit, noten en zaden. Let er trouwens wel altijd op dat deze niet teveel suikers bevatten, kies altijd voor producten die zo zuiver en natuurlijk mogelijk zijn.

Eiwitshake of protein shake

Zoals de naam al zegt zit deze shake vol met eiwitten en is dus enorm proteïnerijk. Toch zijn niet alle eiwitshakes even gezond en kan het soms net zo makkelijk zijn om deze zelf te maken. Er zijn verschillende recepten te vinden, maar de gemakkelijkste is toch wel de volgende: voeg 200 gram kwark, 100 milliliter melk, 2 bevroren bananen en wat lijnzaad toe aan de blender en meng dit tot een smoothie. Wil je hem liever wat machtiger, voeg er dan nog zo'n 30 gram pindakaas aan toe. Hierna heb je voldoende energie om een aantal uur te knallen.

Eiwitrijke pannenkoeken

Waar voor sommige dit gerecht klinkt als een typisch ontbijt voor het weekend, is dit zeker niet het geval. Het recept voor eiwitrijke pannenkoekjes is namelijk enorm simpel en redelijk snel klaar. Het enige dat je nodig hebt is 100 gram kwark, 150 gram havermout, 100 milliliter melk en 3 eieren, welke je samen in een blender doet. Hierna heb je voldoende beslag voor ongeveer 6 kleine pannenkoeken. Toch te weinig tijd in de ochtend? Maak ze de avond van tevoren zodat je de pannenkoekjes in de ochtend alleen nog maar even hoeft op te warmen en eventueel te garneren.

Havermout ontbijt

Een havermout ontbijtje is eigenlijk net zo simpel als een ontbijt met Griekse yoghurt of kwark. Havermout kan je namelijk ook heel gemakkelijk met verschillende soorten fruit, noten en zaden combineren waardoor je heel eenvoudig kunt variëren. Warm de havermout op met melk of water, voeg wat extra toppings toe en je bent klaar om de dag te beginnen.  

Omelet

Een eiwitrijk ontbijt dat eigenlijk niet mag ontbreken in dit rijtje, is een omelet. Wanneer je niet teveel vetten binnen wilt krijgen, is het verstandig om de omelet in zijn geheel van eiwit te maken of naar verhouding meer eiwitten dan eidooiers te gebruiken. Varieer met vlees en vis zoals zalm en gerookte kip en kies uit verschillende groenten om jouw omelet elke keer weer wat anders te maken. Super simpel en gegarandeerd een verzadigd gevoel naderhand.

Kortom, ga je voor een ontbijt vol met eiwit dan is dagelijkse variatie totaal niet moeilijk. Welk gerecht is jouw favoriet?

  

Volgende artikel