Gapen tijdens het sporten

Gapen tijdens het sporten, grote kans dat we dit allemaal wel eens hebben gedaan. Bewust of onbewust. Ondanks dat je dit hoogstwaarschijnlijk bij jezelf normaal niet eens opmerkt wanneer je in de rij voor de kassa staat te wachten totdat je aan de beurt bent of wanneer je op de bank een serie ligt te kijken, kan het tijdens het trainen toch een beetje gek voelen. Want hoe kan het dat je tijdens een flinke inspanning opeens moet gapen? Is dit normaal niet een teken van moeheid? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Waarom gaap je tijdens het sporten?

Gapen, wat is dit precies en hoe werkt het? Heel simpel gezegd is gapen een manier om de bloedtoevoer en longen van zuurstof te voorzien. Daarnaast is het een manier om de temperatuur van de hersenen op het juiste level te houden. Deze twee aspecten verklaren dus eigenlijk al gelijk perfect waarom je tijdens het sporten soms moet geeuwen. 

Tijdens het sporten verhoogt namelijk niet alleen de temperatuur van het lichaam, maar stijgt ook de temperatuur van de hersenen. Om de temperatuur van je lichaam te laten dalen ga je zweten, om de hersenen te laten afkoelen is meer nodig dan dat. Gapen is namelijk een manier om de hersenen te voorzien van koele lucht, wat een daling in temperatuur kan veroorzaken. Daarnaast heeft het ook een positief effect op de bloedtoevoer en hartslag, waardoor de hersenen nog meer kunnen afkoelen. 

Naast de functie van temperatuurregulatie zorgt gapen er ook voor dat het lichaam voldoende zuurstof blijft houden. Tijdens het sporten is er namelijk vaak sprake van een snelle of onregelmatige ademhaling, waar gapen ervoor kan zorgen dat het zuurstofgehalte in het bloed op peil blijft. 

Gapen is geen teken van desinteresse of moeheid

Kortom, gaap jij tijdens een training dan is dit zeker geen teken van desinteresse of moeheid. Het is juist een manier om jouw lichaam weer op temperatuur te krijgen en te zorgen voor voldoende zuurstof. Ondanks dat je misschien geneigd bent om je excuses aan te bieden, is dit dus totaal niet nodig. Voel je je er toch wat ongemakkelijk bij? Let dan extra goed op je ademhaling tijdens het sporten. Adem rustig in en uit en let erop dat je tijdens kracht oefeningen niet je adem inhoudt. Zo simpel kan het zijn!

  

    Volgende artikel