Goede voornemens 2024

Het jaar 2023 zit er weer bijna op. Misschien heb je voor jezelf een lijstje gemaakt met goede voornemens voor 2024. Zoals je waarschijnlijk zelf weet, worden goede voornemens niet altijd bereikt. Dit komt voornamelijk omdat de doelen niet realistisch zijn. Van helemaal niet sporten naar vijf keer sporten per week is een te grote overgang voor de meeste mensen. Ook van altijd fast food naar alleen maar rijst/broccoli/kip is een te grote overgang. Begin dus met het formuleren van realistische doelen die echt haalbaar zijn.

Daarnaast hebben we nog een aantal tips om je te helpen om je goede voornemens te behalen. 

Gezonde voornemens 2024

Meer bewegen in 2024

 • Zoek een activiteit die je leuk vindt: Het is veel gemakkelijker om je aan een beweegdoel te houden als je een activiteit doet die je leuk vindt. Zoek dus een activiteit die je leuk vindt om te doen, zoals wandelen, fietsen, zwemmen of dansen.
 • Maak een plan: Maak een plan voor hoe je regelmatig gaat bewegen. Zoek een vaste tijd in je dagelijkse of wekelijkse schema waarop je kunt bewegen. Zoek ook een vaste locatie om te bewegen, zoals een park of sportschool.
 • Zoek een buddy: Het kan helpen om een buddy te zoeken om samen te bewegen. Zo kun je elkaar motiveren en steunen om je doel te behalen.
 • Beloon jezelf: Beloon jezelf als je je beweegdoelen behaalt. Dit kan bijvoorbeeld een nieuw paar sportschoenen zijn of een lekker etentje. Zo blijf je gemotiveerd om door te gaan. 

Gezonder eten in 2024

 • Maak een plan: Maak een plan voor hoe je gezonder gaat eten. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je elke dag een bepaald aantal porties groente gaat eten, of dat je een bepaald aantal dagen per week gaat koken in plaats van uit eten te gaan.
 • Maak gezonde keuzes: Kies gezonde opties als je uit eten gaat of als je eten koopt in de supermarkt. Kies bijvoorbeeld voor volkoren producten in plaats van producten gemaakt van witte bloem, en kies voor magere proteïnebronnen in plaats van producten met veel verzadigd vet.
 • Probeer nieuwe recepten: Probeer nieuwe recepten uit om te ontdekken wat je lekker vindt. Zoek recepten die rijk zijn aan groenten, volkoren producten en magere proteïnebronnen.
 • Wees geduldig: Het kan even duren voordat je gewend raakt aan het maken van gezonde keuzes. Wees dus geduldig met jezelf en blijf proberen. Als je een keer afwijkt van je doelen, is dat geen reden om het op te geven. Probeer gewoon opnieuw te beginnen en blijf doorgaan.

 Meer slapen in 2024

 • Maak een slaaproutine: Maak een vaste slaaproutine, zodat je lichaam weet wat het kan verwachten voordat je gaat slapen. Ga op hetzelfde tijdstip naar bed en sta op hetzelfde tijdstip op, zelfs in het weekend.
 • Maak je slaapkamer donker en koel: Houd het licht laag in je slaapkamer en zorg voor een aangename temperatuur.
 • Vermijd schermgebruik vlak voor het slapen: Het licht van schermen kan het moeilijker maken om in slaap te vallen. Probeer daarom minstens een uur voor het slapen gaan geen schermen meer te gebruiken.
 • Probeer ontspanningsoefeningen: Probeer ontspanningsoefeningen, zoals yoga of meditatie, voordat je gaat slapen. Dit kan helpen om je geest te kalmeren en je te helpen ontspannen.
 • Overleg met je arts: Als je moeite hebt om in slaap te komen of als je vaak wakker wordt tijdens de nacht, overleg dan met je arts. Zij of hij kan je helpen om de oorzaak te achterhalen en om een oplossing te vinden.

 Stoppen met roken in 2024

 • Zoek steun: Het kan helpen om steun te zoeken van vrienden, familie of een professionele groep. Zoek mensen die je kunnen helpen om je doel te behalen en om je te motiveren als het moeilijk wordt.
 • Vermijd situaties waarin je gewend bent om te roken: Probeer situaties te vermijden waarin je gewend bent om te roken, zoals het drinken van alcohol of het omgaan met stress. Zoek alternatieven om te gaan met deze situaties, zoals het drinken van water of het doen van ontspanningsoefeningen.
 • Beloon jezelf: Beloon jezelf als je je doel behaalt. Dit kan bijvoorbeeld een nieuw paar sportschoenen zijn of een lekker etentje. Zo blijf je gemotiveerd om door te gaan.
 • Zoek professionele hulp: Er zijn verschillende manieren waarop professionele hulp kan helpen bij het stoppen met roken. Zoek hulp bij een arts, een verpleegkundige of een andere zorgverlener. Zij of hij kan je adviseren over de beste manier om te stoppen en kan je helpen om te werken aan een plan.

Veel succes met behalen van JOUW doelen: Als de wil sterk genoeg is, gaat het zeker lukken!

Volgende artikel