Hoe ga je om met een winterdip?

Heb je weinig energie? Slaap je slecht of juist heel veel en ben je vermoeid? Is je eetpatroon veranderd en eet je minder of juist meer dan normaal? Ben je somber en heb je geen zin om mensen te zien? Dan zou het best eens zo kunnen zijn dat je last hebt van een winterdip. Wat voor gevolgen heeft deze dip en, belangrijker nog, hoe bestrijd je hem?

De donkere dagen vóór kerst zorgen voor veel mensen ieder jaar weer voor klachten. Waar de één uitkijkt naar Sinterklaas, een strenge winter, een gezellig kerstdiner en de jaarwisseling, slaat de ander de maanden met de ‘r’ er in liever over. Een winterdip kan in feite uitgroeien tot een vorm van depressie, maar hoe kan het eigenlijk dat je in de wintermaanden hier last van kunt krijgen? 

Hoe ga je een winterdip voorkomen? 

Zodra de herfst aanbreekt worden de dagen korter en neemt het aantal zonuren steeds meer af. Mensen die last hebben van een winterdip maken dan niet alleen ‘s avonds en ‘s nachts melatonine aan, maar doen dat ook overdag. Melatonine is een slaaphormoon, dat er dus voor zorgt dat je gedurende de dag ook vermoeid bent. De vermoeidheid zorgt voor een vicieuze cirkel: je bent moe, je hebt minder puf om dingen te ondernemen en je zit niet goed in je vel.

 Iedereen voelt zich in de wintermaanden wel eens wat minder fit en vrolijk, maar wanneer je twee jaren achter elkaar last hebt van de vermelde klachten, dan is er sprake van een winterdepressie. Een winterdip kan iedereen overkomen. Uit onderzoek blijkt dan 1 op de 3 mensen last hebben van een (zekere mate van een) winterdip, waarbij bij ongeveer 1 op de 35 mensen deze dip uiteindelijk uit kan monden in een winterdepressie. Een serieus probleem dus, waar je niet te licht over moet denken. Maar wat kun je doen om een winterdip tegen te gaan of te voorkomen?

Lichttherapie 

Één van de manieren om een winterdip tegen te gaan is lichttherapie. Veel mensen zetten dit in als eerste remedie, terwijl er eigenlijk nog een aantal stappen aan vooraf zouden moeten gaan. Deze vorm van therapie gebeurt met behulp van een sterk wit licht, zonder UV straling. Dit licht van ongeveer 10.000 lux bootst het daglicht na en is niet schadelijk voor de huid. Het licht zorgt ervoor dat de aanmaak van melatonine overdag vermindert, waardoor je je minder vermoeid voelt.

 Licht is inderdaad belangrijk, vooral het zogenaamde ‘blauwe licht’. In de vroege uren van de ochtend zit er veel van dat blauwe licht in de lucht, dus doe nadat je opgestaan bent meteen alle gordijnen open, zodat je direct kunt profiteren van het natuurlijke licht dat je nu extra nodig hebt, Daarnaast is goede voeding belangrijk. Het gevaar van je moe en futloos voelen is dat je snel naar een gemakkelijke hap grijpt. Je hebt minder zin om zelf te koken, dus iets afhalen is wel zo gemakkelijk. Zorg voor voldoende vezels en vitaminen. Eet veel fruit en groente en zorg voor gevarieerde maaltijden. Een goed voedingspatroon helpt je dip bestrijden.

 Bewegen

Maar het belangrijkste wapen in de strijd tegen de winterdip is: bewegen. Hoe zit dit precies? Door te bewegen maakt je lichaam stoffen als endorfine, dopamine en serotonine aan. Deze neurotransmitters zorgen voor een gevoel van blijdschap en zijn dus een goede tegenhanger voor de stoffen die er juist voor zorgen dat je je zo moe, futloos en depressief voelt. Bewegen of, liever nog, actief sporten zorgt er dus voor dat je je beter gaat voelen.

 Je moet hiervoor wel even een knop bij jezelf omzetten. Wanneer je nergens zin in hebt, zal sporten niet bepaald het eerste zijn waar je aan denkt. Bouw het bewegen daarom langzaam op. Begin met iedere ochtend een wandeling; goed voor de beweging en daarnaast profiteer je ook meteen van het blauwe licht dat er in de ochtend meer is. Daarnaast is fitness of krachttraining ook heel effectief tegen een winterdip. Hierbij maak je relatief veel ‘gelukstofjes’ aan en voel je je dus sneller een stuk beter. Door de momenten waarop je beweegt op gezette tijden te herhalen pak je jouw winterprobleem op een effectieve manier aan.

Laat een programma op maat voor je opstellen en werk gericht aan je winterdip. Kies de oefeningen waar jij je prettig bij voelt en werk jouw programma in je eigen tempo af. Wanneer je twee tot drie keer per week een bezoek aan een bewegingscentrum inplant, dan creëer je voor jezelf een goed weekritme en bestrijd je effectief je dip. Ook is sporten een goede manier om je hoofd even helemaal leeg te maken. De negatieve gedachten die gespaard gaan met je winterdip verdwijnen naar de achtergrond en hierdoor is er ruimte voor herstel. Combineer dit met dagelijks een korte wandeling of met wat vaker de fiets in plaats van de auto te pakken. Ieder moment dat je de gelegenheid hebt om te bewegen, ook al is het maar tien minuten, moet je eigenlijk aangrijpen.

Conclusie 

Kortom, een winterdip is een serieus probleem dat je ook serieus aan moet pakken. Lichttherapie kan daarnaast een oplossing bieden, maar hoeft niet het eerste middel te zijn om naar te grijpen. Ook omdat deze therapie, ook niet de aanschaf van een lamp voor thuis, wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Probeer eerst eens alle stappen die er aan vooraf kunnen gaan om je dip effectief te bestrijden. Een combinatie van een goed voedingspatroon, voldoende daglicht, voldoende bewegen, eventueel aangevuld met de inname van voedingssupplementen zoals vitamine D geeft je een goed wapen in de hand om je negatieve gevoel en je vermoeidheid te bestrijden. Dus heb je last van een winterdip? Probeer deze te bestrijden met een actieve levenswijze. En weet je uit het verleden dat je gevoelig bent voor een winterdip, zorg dan dat je voorzorgsmaatregelen neemt. Een winterdip voorkomen is nog veel beter dan deze te genezen. Veel succes!

Volgende artikel