hoe snel verlies je spiermassa?

Hoe gefocust je ook bent of hoe goed jouw schema en ritme qua training ook is, er zijn altijd periodes waarin je wat minder tot misschien helemaal niet naar de sportschool of personal training sessies kunt. Denk bijvoorbeeld aan een periode waarin je onwijs druk bent met werk, je ziek op bed ligt of geniet van een welverdiende vakantie. Heeft dit direct effect op het harde werk dat je in de maanden hiervoor hebt verricht? Zorgt zo'n periode er bijvoorbeeld voor dat je spiermassa kunt verliezen? Kunnen spieren überhaupt krimpen of verdwijnen? Het antwoord is heel simpel: op korte termijn niet.

Hoe snel verlies je spiermassa?

Laten we naast het eventueel verlies van spiermassa benadrukken dat het soms helemaal niet erg is om eventjes niet te trainen. Jouw lichaam en geest hebben namelijk zo nu en dan ook rust nodig. Wil je geen spierverlies, dan is het wel van belang om niet al te lang te stoppen met trainen. Op het moment dat je namelijk stopt met (kracht)trainen verlies je na ongeveer 3 tot 4 weken zowel spiermassa als spierkracht. Jouw lichaam begint namelijk te wennen aan het ritme waarbij krachttraining niet langer meer aan de orde is. Let wel, dit is nog minimaal. Interessant feitje: de afbraak van spiermassa gaat iets sneller dan de afname van spierkracht.

Na zo'n 2 tot 3 maanden loop je daadwerkelijk verlies op en kun je dus ook wel zachtjes stellen dat al het harde werk dat je hiervoor hebt verricht langzaam teniet wordt gedaan. 

Hoe kan je dit tegengaan?

Naast heel simpel te zeggen dat je het beste niet langer dan 3 weken compleet kunt stoppen met (kracht)trainen, kan het soms zo zijn dat er sprake is van overmacht. Probeer in dit geval in ieder geval wel in beweging te blijven door te wandelen, de trap te nemen in plaats van de lift of wat vaker de fiets te pakken dan de auto. Op deze manier blijft spierverlies uit. Pak je het trainen hierna weer op, dan duurt het gemiddeld zo'n 6 weken voordat de verloren spiermassa weer is opgebouwd indien er ook sprake is van voldoende eiwitrijke voeding. Uiteraard is dit afhankelijk van de leeftijd, de mate van gezondheid en de duur van de periode waarin er niet is gesport.

Kortom, een mini-break is helemaal niet erg!

    Volgende artikel