intermittent fasting

Intermittent fasting, afwisselend vasten, periodiek vasten of IF. Allerlei verschillende termen die op hetzelfde duiden, een eetpatroon waarbij de focus ligt op wanneer je eet in plaats van wat je eet. Voor welke vorm van intermediate fasting je ook kiest, het gaat er altijd om dat periodes van vasten worden afgewisseld met periodes van eten. Hier zijn de periodes van vasten altijd langer dan de periodes van eten. Tijdens het fasten is drinken wel toegestaan. Echter enkel en alleen koffie, thee en dranken zonder calorieën. 

Er zijn verschillende vormen van intermitterend vasten, welke verschil kent in schema. Dit zijn onder andere:

  • 24 uur vasten - 1 tot 2 keer per week wordt er 24 uur achter elkaar gedaan aan fasting. Op de dagen dat er niet wordt gevast, moet je je houden aan de dagelijkse aanbevolen caloriebehoefte

  • 5:2 dieet - 5 dagen per week wordt er gehouden aan de dagelijkse aanbevolen caloriebehoefte, 2 dagen in de week ligt de focus op een calorietekort. Bij dit dieet wordt er dus niet compleet gevast, maar wordt er voornamelijk minder gegeten. Het calorietekort is bij vrouwen gelijk aan 500 kcal per dag, bij mannen aan 600 kcal per dag. Hier is het van belang dat deze 2 dagen elkaar niet opvolgen

  • 16:8 schema - deze vorm van intermittend fasting is de meest populaire variant en bestaat uit een voedingsschema waar 16 uur vasten wordt afgewisseld met 8 uur eten. Deze 8 uur kan bijvoorbeeld lopen van 12 uur in de middag tot 8 uur in de avond, zodat er zowel normaal geluncht als avond gegeten kan worden. Hier is het van belang dat er een normaal maaltijd patroon wordt gevolgd tijdens deze 8 uur.

Waarom kiezen voor intermitted fasting?

De hoofdreden waarom mensen kiezen voor intermittant fasting is voornamelijk afvallen. Het volgen van één van bovenstaande schema's en het aanhouden van specifieke tijden om te eten zorgt er namelijk voor dat er minder calorieën ingenomen worden, wat zorgt voor gewichtsverlies. Hier werkt elke vorm net iets anders. In het geval van 24 uur vasten is het bijvoorbeeld zo dat de hoeveelheid groeihormoon 5 keer zoveel wordt aangemaakt, welke een grote rol speelt bij het herstel van weefsels en cellen. Hoe sneller weefsel wordt hersteld, hoe minder er sprake is van spierafbraak. Daarnaast haalt het groeihormoon energie uit vetreserves, wat ervoor zorgt dat vet makkelijker wordt verbrand. Dit zijn voordelen die je bij andere type fasting minder snel hebt. 

Wat je bij elke vorm van fasting wel ziet, is dat er sprake is van een hogere insulinegevoeligheid. Deze stijgt omdat er minder vaak en minder grote hoeveelheden koolhydraten worden gegeten. Hierdoor wordt het opgeslagen lichaamsvet makkelijker aangesproken. Naast de stijging van de insulinegevoeligheid, zorgt intermitted fasting ook voor een verhoging van de afgifte van het verbrandingshormoon noradrenaline. Deze zorgt ervoor dat vetzuren uit vetcellen vrij worden gemaakt voor verbranding. Dit alles zorgt ervoor dat het vetpercentage daalt. 

Let wel, de kans bestaat dat als je stopt met deze vorm van fasting je toch weer wat aan kunt komen. Daarnaast is succes niet persé gegarandeerd, aangezien het van belang is om tijdens de periode dat je mag eten je te houden aan een normaal eetpatroon en je jezelf ervoor moet behoeden niet te gaan bingen. Laatste tip: zorg voor welk eetschema je ook kiest altijd voor gevarieerd en gezond eten om een tekort aan voedingsstoffen te vermijden.

Volgende artikel