Het nemen van een ijskoud koudwaterbad en de naam Wim Hof heb je het afgelopen jaar waarschijnlijk vaker voorbij horen komen. Het trotseren van de kou is namelijk echt een ding geworden en voor sommige mensen zelfs onderdeel van hun dagelijkse routine. Nu hoeft dit niet gelijk allemaal zo extreem en is koud douchen voor velen ook al een hele achievement. Én net zo goed! Ondanks dat een koude douche elke ochtend misschien niet heel aantrekkelijk klinkt, heeft het namelijk wel vele voordelen en positieve effecten. Wat doet koud douchen precies met je?
Koud douchen om de dag mee te starten kent een aantal voordelen.
Het is goed voor je humeur
Het klinkt misschien gek en tegenstrijdig, maar een koude douche heeft een positief effect op het humeur. Waarom? Tijdens een koude douche neemt de hoeveelheid endorfine en noradrenaline toe, welke ook vaak toegepast worden in medicijnen tegen depressie. Een koude douche kan dus de mate van neerslachtigheid verminderen. Daarnaast komt het lichaam na een koude douche weer terug in een staat van ontspanning, wat stress vermindert.
Het heeft een positief effect op afvallen
Een koude douche heeft een positief effect op afvallen vanwege het feit dat het je metabolisme versnelt. Dit zorgt ervoor dat je meer vet verbrandt dan wanneer je in een rustmodus bent.
Het helpt bij overmatig zweten
Kies je ervoor om regelmatig koud te douchen, dan kan een bijkomend voordeel zijn dat je minder gaat zweten. Zweet je normaliter namelijk ‘veel’, dan kan dit komen doordat je teveel geopende poriën hebt. Dit heeft te maken met de temperatuur van je huid. Door koud te douchen (of wanneer je kiest voor koud afdouchen) sluiten de poriën, waardoor de hoeveelheid zweet beter wordt gereguleerd.
Het heeft een positief effect op jouw energielevel
Veel mensen zien het beginnen van hun dag met een koude douche als een echte kickstart. Het zorgt er namelijk niet alleen voor dat je bloed sneller door het lichaam stroomt en je alertheid toeneemt, de vermoeidheid is vaak ook als sneeuw voor de zon verdwenen. Kortom, klaar voor een nieuwe dag!
Het versterkt de immuniteit, verhoogt de weerstand en reguleert de bloeddruk
Heel simpel gezegd activeert het koude water een afweerreactie in je lichaam, waardoor het immuunsysteem wordt versterkt. Dit zorgt ervoor dat je beter resistent wordt tegen bacteriën en virussen en dus minder vaak ziek wordt.
Het heeft een positief effect op de huid en het haar
Door het koude water trekken de bloedvaten en spieren samen, wat de huid gladder en strakker maakt. Daarnaast sluiten de poriën zoals eerder gezegd dankzij het koude water, waardoor vuil er minder snel in kan trekken. In tegenstelling tot warm water droogt je huid ook minder snel uit. Wat betreft het haar is het zo dat koud water ervoor zorgt dat de haarschubben sluiten, wat het haar glanzender en gladder maakt. Kortom, alleen maar voordelen (en het scheelt de aanschaf van dure producten)
10 minuten koud douchen staat gelijk aan een één uur durende workout op de fiets
Win-win!
Koud douchen kan je het beste in jouw ochtendroutine opnemen. Koud douchen in de avond kan namelijk ook, maar vermindert de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Mocht je 2 keer per dag douchen dan kan het dus verstandig zijn om de koude douche enkel en alleen in de ochtend te nemen.
Hoelang de koude douche moet duren is voor iedereen verschillend. Het belangrijkste is om dit goed op te bouwen. Start bijvoorbeeld met 20 seconden en 20 graden en bouw dit langzaam op totdat het je op een gegeven moment lukt om 2 tot 3 minuten koud te douchen. Bouw de temperatuur steeds meer af zodat deze steeds kouder wordt. Wie weet dat je het op een gegeven moment zelfs 10 minuten vol kan houden! Begin je vanaf nul dan kan het raadzaam zijn om te starten met opbouwen in de zomer in plaats van de winter.
Het is niet iedereen aan te raden om een koude douche in de dagelijkse routine op te nemen. In sommige gevallen kan het namelijk zelfs gevaarlijk zijn. Heb jij bijvoorbeeld last van hart- of bloeddrukproblemen, heb je slecht werkende nieren of ben je zwanger? Dan kan het raadzaam zijn om eerst contact op te nemen met jouw arts om te checken of dit verstandig is.
Wat zijn jouw ervaringen?