Krachttraining en cardio combineren

Kan ik naast mijn cardiotraining ook krachttraining doen? Of kan ik naast mijn krachttraining ook cardio doen? Krachtsporters zijn bang om spiermassa kwijt te raken en cardiosporters zijn bang om snelheid te verliezen doordat ze te veel spiermassa hebben. In onderstaand artikel zullen we uitleggen of cardiotraining en krachttraining samen gaan.

Wat is cardio?

Cardio is een afkorting van het woord cardiovasculaire training. Dit is een vorm van fysieke activiteit die gericht is op het versterken van het hart en de bloedvaten. Cardio-oefeningen zijn oefeningen die de hartslag verhogen en het bloed sneller laten stromen, wat bijdraagt aan een gezonder hart en een betere bloedcirculatie. Deze oefeningen kunnen bijvoorbeeld hardlopen, fietsen of zwemmen zijn. Het doel van cardio-oefeningen is om de uithoudingsvermogen en het energieniveau te verhogen, wat kan helpen om stress te verminderen en het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Cardio-oefeningen zijn een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl en kunnen helpen om fit en gezond te blijven.

Wat is krachttraining?

Krachttraining is een vorm van fysieke activiteit die gericht is op het versterken van de spieren en het verhogen van de spiermassa. Krachttraining kan worden gedaan met gewichten, zoals dumbbells of een gewichtstoestel, of met het eigen lichaamsgewicht door middel van oefeningen zoals push-ups of squats. Het doel van krachttraining is om de spieren sterker te maken, wat kan helpen om het risico op blessures te verminderen en de algehele fysieke prestaties te verbeteren. Krachttraining kan ook helpen om het metabolisme te verhogen, wat kan leiden tot gewichtsverlies en het verminderen van het risico op bepaalde ziektes, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Krachttraining is een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl en kan helpen om fit en gezond te blijven.

Kan je krachttraining en cardio combineren?

In de meeste gevallen is het zeker mogelijk om krachttraining en cardio te combineren in een training. Dit kan een effectieve manier zijn om je algehele fysieke conditie te verbeteren en verschillende spiergroepen te trainen. Bij krachttraining richt je je op het versterken en opbouwen van je spieren, terwijl cardio-oefeningen gericht zijn op het verbeteren van je uithoudingsvermogen en het verbranden van calorieën. Door deze twee soorten trainingen te combineren, kun je een uitgebalanceerd fitnessprogramma opzetten dat aan al je behoeften voldoet.

Op welke manieren krachttraining en cardio combineren?

Er zijn verschillende manieren om krachttraining en cardio te combineren in een training. Een mogelijkheid is om afwisselend krachtoefeningen en cardio-oefeningen te doen, bijvoorbeeld door na elke set van krachtoefeningen een aantal minuten cardio te doen. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit het rennen op een loopband of het maken van jumping jacks.

Een andere optie is om krachtoefeningen en cardio-oefeningen te combineren in één oefening, bijvoorbeeld door jumpsquats of burpees te doen. Deze oefeningen versterken niet alleen je spieren, maar vragen ook veel van je uithoudingsvermogen.

Het is ook mogelijk om verschillende soorten cardio-oefeningen af te wisselen tijdens je krachttraining. Bijvoorbeeld door na een aantal sets van krachtoefeningen een andere cardio-oefening te doen, zoals touwtjespringen of een rondje rennen. Dit kan helpen om de training afwisselend en uitdagend te houden.
Ook kan je de ene dag krachttraining doen en de andere dag een cardiotraining.
Het belangrijkste bij het combineren van krachttraining en cardio is om een goed uitgebalanceerd programma op te stellen dat aansluit bij je specifieke doelen en behoeften.

Hoe krachttraining en cardio combineren als marathonloper?    

Je focus ligt natuurlijk op het cardiovasculaire gedeelte. Maar voor een betere loophouding is het ook belangrijk om de core, billen, hamstrings en quadriceps (bovenbenen) te trainen. Zorg dat je traint op spieruithoudingsvermogen in plaats van spierkracht. Je verhoogt het aantal herhalingen naar 12 tot 15, waarbij de laatste 2 tot 3 herhalingen van de laatste set genoeg uitdaging moeten bieden (lees verzuren)

Hoe krachttraining en cardio combineren als bodybuilder?

Je focus ligt natuurlijk op de krachttraining. Maar zeker als je in de cut (afvallen) bent, kan het helpen om te wandelen of een korte HIIT aan je training toe te voegen. Hierdoor kan je weer net iets meer eten, zonder aan te komen. Dit is fijn voor lichaam en geest.

Hoe krachttraining en cardio combineren voor een atletisch lichaam?

De focus ligt zowel op krachttraining als cardiotraining. Wij raden het aan om niet in één training te doen (dit is wel afhankelijk van het aantal trainingssessies per week en trainingservaring). Doe op maandag zware krachttraining (full body), dinsdag cardioworkout, donderdag krachttraining (full body) en zaterdag/zondag cardioworkout.

We kunnen je altijd helpen om voor jouw specifieke doelen een op maat gemaakt schema te maken!

Volgende artikel