Een magnesium tekort. Wat is de oorzaak, wat zijn de symptomen en klachten en hoe kom je er weer vanaf? Voordat we dit bespreken, is het van belang om eerst te weten wat magnesium precies is. Magnesium is namelijk een mineraal welke een belangrijke rol speelt in je bloedstolling, de aanmaak van botten, de overdracht van zenuwprikkels, de werking van je hart en de werking van je spieren. Heb jij een gezond eetpatroon dan is de kans klein dat je een tekort hebt aan magnesium, toch komt het vaker voor bij mensen dan dat je misschien denkt. Zo zou een volwassen man 350 mg magnesium per dag binnen moeten krijgen en een volwassen vrouw 300 mg.
Er zijn verschillende oorzaken voor een magnesiumtekort:
Hoe weet je of je een te kort aan magnesium hebt? De kenmerken en klachten - welke kunnen variëren van licht tot extreem - zijn:
Om erachter te komen hoe je van een tekort aan magnesium afkomt, is het van belang om eerst te weten waar de oorzaak ligt. Zo kan een magnesiumtekort makkelijk opgelost worden door onder andere te letten op een evenwichtige voeding. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je voldoende noten, zaden, volkoren granen en peulvruchten tot je krijgt om de kans op een magnesiumtekort te verkleinen. Ook het drinken van minder alchohol of het secuur innemen van medicatie wanneer je lijdt aan diabetes of een darmaandoening kan een tekort aan magnesium gemakkelijk oplossen.
Werkt het voorgaande niet? Maak dan een afspraak met de huisarts. Hij of zij kan een eventueel gebrek aan magnesium vaststellen en een magnesium supplement voorschrijven. Deze zal zorgen voor het aanvullen van het gehalte en het verminderen van de gevolgen.