Met tropische temperaturen alles geven tijdens de indoor bootcamp

Maandagavond. Een zomerse maandagavond in augustus. 29 graden om 19.50 uur. Dat betekent zweten zonder iets te doen, zelfs in de schaduw. Een frisse duik in de Waal misstaat niet. Met deze tropische temperaturen verwacht je niet dat mensen voor hun lol naar de sportschool gaan. Om te bewegen en dus nog meer te zweten. Maar niets is minder waar. De sporters van Personal Fitness 4 You staan met een glimlach klaar voor de groepstraining van 20.00 uur. Met 29 graden. Vastberaden om zestig minuten alles te geven tijdens de indoor bootcamp.

Opwarmen
Trainer Thiemo trapt af: “We starten met de warming up”. Ondanks de hitte toch noodzakelijk voor de spieren. Squats, opdrukken, leg raisers en de bekkenbrug. En dat drie series. De fanatiekelingen gaan op eigen tempo aan de slag. Ze kennen de termen dus een verdere uitleg blijkt niet nodig. “De groep van vanavond bestaat uit ervaren sporters”, vertelt Thiemo. “Zij nemen regelmatig deel aan deze of een andere groepstraining waardoor ze meestal exact weten wat te doen na de uitleg. Ik stuur bij en herhaal de oefeningen wanneer nodig."

Ondertussen is deel twee van de warming up in volle gang. Jump squats, lunches en low squats. Ja, die beenspieren worden goed aan het werk gezet. Zweetdruppels volgen, heel logisch. Alle deelnemers zijn gefocust, maar voor een grapje tussendoor is altijd ruimte. Zo mogen de sporters met zongebruinde benen, van de sporters met minder zongebruinde benen, best ergens anders gaan staan.

Kracht en uithoudingsvermogen
Na een drinkpauze gaat de groep echt aan de bak. Thiemo heeft een circuit uitgezet met vijftien oefeningen. Elke deelnemer voert iedere oefening een keer per ronde uit. Het hele lichaam komt aan bod. En dat is exact wat indoor bootcamp is. Maxime, eigenaar van Personal Fitness 4 You, legt uit: “Tijdens deze les trainen we een uur lang op kracht en uithoudingsvermogen. Alle spieren worden flink aan het werk gezet.” En dat blijkt. De sporters zwoegen tijdens het uitvoeren van onder andere wall balls, kettlebell deadlifts, kettlebell swings, bicep curl, bent over row en opdrukken. De sporters zetten met kracht en plezier hun beste beentje voor.

Het is een circuit op tijd. Dat betekent starten bij nul en stoppen bij vijfenveertig seconden. Enkele seconden rust en dan door naar de volgende oefening. “Een circuit op herhalingen kan ook”, vertelt Maxime. “We wisselen af zodat iedere training anders is en het leuk blijft voor onze sporters en trainers. Indoor bootcamp staat drie keer per week op ons trainingsrooster dus variatie is gewenst.”

Voor iedereen
Ondanks de intensiteit houdt iedereen het vol. En dat komt doordat iedere sporter zijn eigen tempo kan bepalen. Dat maakt deze groepstraining voor iedereen toegankelijk. Thiemo: “Dat vind ik zo leuk aan indoor bootcamp, iedereen kan meedoen. Van jong tot oud, van ervaren tot onervaren. En, je ziet ze vooruitgaan. In kracht en uithoudingsvermogen, ze kunnen steeds meer herhalingen.”

Planken, superman en zijwaarts planken. De deelnemers spannen nog een keer alle spieren. Ze hebben alles gegeven. Met 29 graden. Een frisse duik in de Waal is dik verdiend.