Wanneer zie je resultaat met fitness?

Wanneer je begint met fitness, is het begrijpelijk dat je zo snel mogelijk resultaten wilt zien. Het kan echter moeilijk zijn om te weten wanneer je deze resultaten kunt verwachten. In dit artikel zullen we bespreken wanneer je resultaat ziet met fitness en wat de belangrijkste factoren zijn die hierbij een rol spelen.

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen dat het behalen van resultaten met fitness afhankelijk is van verschillende factoren. 

Factoren om resultaten te behalen met fitness

  • De intensiteit van je training: Hoe intensiever je traint, hoe sneller je resultaten zult zien. Hoe je veilig een training opbouwt kan je in dit artikel lezen: Progressie met krachttraining
  • De frequentie van je training: Hoe vaker je traint, hoe sneller je resultaten zult zien. Als je bijvoorbeeld elke dag traint, zul je waarschijnlijk sneller resultaten zien dan wanneer je slechts één keer per week traint. 
  • Je voeding: Fitness is niet alleen afhankelijk van lichaamsbeweging, maar ook van voeding. Als je gezond eet en de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt, zul je sneller resultaten zien dan wanneer je een ongezond dieet blijft volgen. 
  • Je lichaamstype: Mensen hebben verschillende lichaamstypes en zullen daarom anders reageren op fitnessprogramma's. Een artikel over de verschillende lichaamstypen kan je hier vinden: Verschillende lichaamstypes

Nu we hebben besproken welke factoren van invloed zijn op het behalen van resultaten met fitness, is het tijd om te kijken naar wanneer je deze resultaten kunt verwachten.

Resultaten met rennen

Als je begint met fitness, kun je verwachten dat je binnen enkele weken tot enkele maanden resultaten zult zien. Dit hangt echter af van de hierboven genoemde factoren en je individuele omstandigheden. Hier zijn enkele voorbeelden van resultaten die je binnen deze periode kunt verwachten:

  • Gewichtsverlies: Als je probeert af te vallen, kun je binnen enkele weken tot een paar maanden resultaten zien. Dit hangt af van je voeding en de intensiteit van je training. Wij gaan bij een goed voedingspatroon uit van gemiddeld een halve kilo vet per week. Voor een langdurig resultaat is het belangrijk om vet te verliezen en zo veel mogelijk spier te behouden. Daarom raden we ook aan om altijd krachttraining te doen als je wilt afvallen.
  • Toename in spiermassa: Als je begint met krachttraining, kun je  in een paar maanden resultaten zien in de vorm van toename in spiermassa. Een sporter van begin twintig, die een jaar lang vier keer per week traint en goed op zijn voeding let, kan wel meer dan tien kilo spier aankomen.
  • Verbetering van de conditie: Als je begint met cardiovasculaire training, zoals hardlopen of fietsen, kun je binnen twee tot vier weken resultaten zien in de vorm van een verbeterde conditie. Bij twee keer in de week hardlopen, moet je binnen tien weken 5 km onafgebroken kunnen rennen.
  • Verbetering van de houding: Als je begint met het doen van oefeningen om je houding te verbeteren, zoals stretching of yoga, kun je binnen enkele maanden resultaten zien in de vorm van een verbeterde houding.

Het is belangrijk om te onthouden dat resultaten niet altijd direct zichtbaar zijn en dat het behalen van resultaten tijd en inspanning kost. Geniet van het proces naar je doel toe. Je wordt steeds sneller, sterker, slanker, breder of leniger.

Je gezondheidsdoelen halen is geen sprint maar een marathon!

    Volgende artikel