Wat zijn lunges?

Lunges zijn een oefening waarbij je met één been naar voren stapt en daarbij het andere been achter je laat. Je zakt dan af en brengt het achterste been naar de grond, zodat je in een kniebuiging staat. Vervolgens kom je weer omhoog en stap je terug naar de startpositie. Je kunt lunges doen met het bovenlichaam rechtop, of met het bovenlichaam naar voren gebogen. Lunges kun je doen met lichaamsgewicht of met gewichten, zoals schijven, dumbells of halterstangen. 

Welke spieren train je met lunges?

Lunges zijn een goede oefening voor het versterken van de benen en de bilspieren. Tijdens de oefening worden de quadriceps (voorste bovenbeenspieren), de hamstrings (achterste bovenbeenspieren) en de gluteus maximus (bilspieren) actief. Ook de kuiten (onderbeenspieren) en de core (onderste rug- en buikspieren) worden aagesproken.

Er zijn verschillende soorten lunges die je kunt doen. Hier zijn een aantal voorbeelden:

  1. Voorwaartse lunges: Dit is de meest voorkomende vorm van lunges, waarbij je naar voren stapt en je achterste been naar achteren laat.
  2. Achterwaartse lunges: In deze variant stap je naar achteren en laat je je voorste been naar voren.
  3. Walking lunges: Hierbij blijf je bij het uitvoeren van de lunges lopen. Dit betekent dat je na het afzakken naar een kniebuiging met één been direct weer omhoogkomt en naar voren stapt met het andere been, zodat je een soort loopbeweging maakt.
  4. Jumping lunges: Tijdens het uitvoeren van de lunge maak je ook een springbeweging. Dit maakt de oefening uitdagender en vergroot de weerstand, wat kan helpen bij het versterken van de benen en de bilspieren. Jumping lunges zijn ook een goede oefening voor het verbeteren van de coördinatie en de explosiviteit.
  5. Zijwaartse lunges: In deze oefening stap je naar de zijkant en zak je af naar een kniebuiging, terwijl je het andere been achter je laat.
  6. Lunge met gewichten: Je kunt lunges ook doen met gewichten, zoals schijven of halterstangen. Dit vergroot de weerstand en helpt bij het versterken van de spieren.
  7. Lunges met één been: In deze oefening zak je af naar een kniebuiging met één been en hou je het andere been gestrekt achter je. Dit is een uitdagende variant die goed is voor het versterken van de bilspieren en de stabiliteit van de heupen.

    Wil je uitleg over lunges, we staan altijd voor je klaar!

 

Volgende artikel