06 - 401  066 45

info@personalfitness4you.com

Ik val af maar niet op de weegschaal

Afvallen, een hoop mensen hebben er een haat-liefde verhouding mee. Waar je het liefste weer in die specifieke broek of jurk wilt passen en je vol goede moed begint aan het leed dat afvallen heet, houden veel mensen het vaak ook al weer snel voor gezien. Helemaal wanneer je veel sport en goed op je voeding let, maar de weegschaal iets heel anders zegt. Veel mensen vragen zich dan ook af waarom het soms zo kan zijn dat ondanks alle moeite en het vele sporten, het getal op de weegschaal deze inspanningen niet terug laat zien. Deze verwarring begrijpen wij heel goed en leggen we daarom ook graag aan je uit. 

Sporten zonder af te vallen in gewicht

Is de maat vol en start iemand met afvallen, dan zien we bij sommige mensen dat zij gelijk enorm fanatiek beginnen. Ze zijn soms wel 5x per week in de sportschool te vinden en focussen zich vol op een calorietekort. Het valt dan natuurlijk enorm tegen als je jouw gewicht en het aantal kilo op de weegschaal niet ziet afnemen, maar soms juist ziet toenemen. Toch is dit niet altijd een slecht teken. Kies jij er namelijk voor om veel te sporten, dan staat hier vaak tegenover dat jouw spierweefsel zich meer ontwikkelt. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer calorieën je verbrand. Sport je intensief dan is het resultaat dus vaak niet direct terug te zien op de weegschaal, maar daarentegen wel in de spiegel. Jouw lichaam zal in centimeters namelijk slinken en er strakker uit komen te zien. Staar je dus ook zeker niet blind op het aantal kilo's dat je weegt, maar hou bijvoorbeeld het aantal cm van de omtrek van je borst, buik of heupen bij om zo een realistischer beeld van jouw proces te krijgen. Wedden dat dit veel stimulerender werkt? 

Waarom jouw gewicht niet alles zegt

Los van het voorgaande, zijn er ook heel veel andere factoren die jouw gewicht kunnen beïnvloeden en welke ervoor zorgen dat het aantal kilo's dat je weegt niet leidend mag zijn. Zo kan jouw gewicht hoger zijn op het moment dat je veel vocht vasthoudt doordat je bijvoorbeeld veel zout hebt gegeten of doordat het warm is buiten. Ook kan een slechte stoelgang ervoor zorgt dat je de ene dag zwaarder bent dan de andere dag. Tenslotte speelt bij vrouwen ook de menstruatie een rol. Zo kan zij rondom de menstruatie soms wel tot 2 kilo zwaarder zijn. Niets om je druk over te maken dus. Kortom, jouw gewicht is slechts een nummer. Het belangrijkste van alles is dat je gezond leeft en lekker in jouw vel zit. Dan is een getal op de weegschaal veel sneller slechts een getal.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Dummy Logo (wit)

Ontdek op onze socials boeiende tips, nieuwe inzichten en verrassende feiten die je helpen om fitter te worden!

Aanmelden voor nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief vol met tips over gezondheid, fitness en voeding!  Blijf op de hoogte van de laatste trends en  inzichten. Meld je nu aan!

Contact

Voorzand 28-32
2984 BH Ridderkerk

T. +31 (0)6 - 401 066 45
M. info@personalfitness4you.com