Staande buikspieroefeningen

Zeg je buikspieroefeningen, dan denk je waarschijnlijk al snel aan oefeningen die je liggend op een matje uitvoert. Echter, niets is minder waar. Buikspieroefeningen kunnen namelijk ook staand uitgevoerd worden - staande buikspieroefeningen. Het voordeel van dit type oefening is dat het zorgt voor variatie in je workout (je spreekt je buikspieren op een andere manier aan dan je waarschijnlijk gewend bent), maar tegelijkertijd ook ideaal is voor mensen die normaliter met buikspieroefeningen last krijgen van lage rugpijn. Zeker de moeite waard dus om dit type oefening op te nemen in je training routine. Wij lichten er een aantal toe. Ook kan je een aantal van de oefeningen op onze instagramzien.

Staande buikspieroefeningen

Pallof press

 1. Startpositie: Ga rechtop staan met de voeten op schouderbreedte uit elkaar en houd een kabel of weerstandsband vast met beide handen. Houd de handen voor het lichaam, bij de borst, met de ellebogen gebogen.

 2. Breng de kabel of weerstandsband naar buiten, weg van het lichaam, terwijl u de ellebogen gestrekt houdt.

 3. Pauzeer op het punt waar de kabel of weerstandsband volledig is uitgestrekt en de armen op schouderhoogte zijn.

 4. Duw de kabel of weerstandsband terug naar de startpositie, terwijl je de core-spieren aangespannen houdt en de heupen recht houdt. Herhaal dit voor de gewenste hoeveelheid herhalingen.

Zorg ervoor dat je tijdens de oefening een neutrale rug hebt, de schouders laag  en de core-spieren aangespannen.

Standing knee drives

 1. Startpositie: Ga rechtop staan met de voeten op schouderbreedte uit elkaar.
 2. Til één knie op en trek deze naar de borst toe, terwijl je de bilspieren en de buikspieren aanspant.

 3. Pauzeer op het hoogste punt van de beweging en span de spieren in de heup en bil extra aan.

 4. Breng de voet terug naar de grond en herhaal de oefening met het andere been.

 5. Herhaal deze beweging afwisselend met beide benen.

  Zorg ervoor dat je tijdens de oefening een neutrale rug hebt en de heupen recht houdt. Span je buikspieren aan om de core-spieren te activeren en je evenwicht te bewaren.

Cable woodchopper

 1. Startpositie: Bevestig een kabel of een weerstandsband en sta zijdelings ten opzichte van de kabel, met de voeten op schouderbreedte uit elkaar en de knieën licht gebogen.
 2. Pak het handvat van de kabel vast met beide handen en houd deze voor de borst vast.

 3. Draai het bovenlichaam weg van het ankerpunt, terwijl je de kabel langs het lichaam naar de buitenste heup brengt, waarbij de armen gestrekt blijven en de core-spieren aangespannen worden.

 4. Pauzeer op het punt waar de kabel volledig is uitgestrekt en de armen op schouderhoogte zijn.

 5. Draai je bovenlichaam terug naar de startpositie en laat de kabel gecontroleerd terugkeren naar de borst.

 6. Herhaal deze beweging aan de andere kant door van kant te wisselen en de kabel naar de andere heup te brengen.

Zorg ervoor dat je tijdens de oefening een neutrale rug hebt en de heupen recht. Span de buikspieren ook weer aan om de core-spieren te activeren en je evenwicht te bewaren.

Cable stir the pot

 1. Startpositie: Bevestig een kabel aan een  ankerpunt en pak het handvat van de kabel vast en ga op de onderarmen leunen, met de ellebogen onder de schouders.
 2. Strek één arm uit en begin de kabel in een cirkelvormige beweging rond het lichaam te bewegen, waarbij je de core-spieren aangespannen houdt en het lichaam stabiel blijft.

 3. Houd de beweging gecontroleerd en verander van richting om de andere kant op te gaan.

 4. Herhaal de beweging aan de andere kant door van kant te wisselen en de kabel in de tegenovergestelde richting te draaien.

Zorg ervoor dat je tijdens de oefening een neutrale rug hebt en de heupen recht houdt. De buikspieren ook weer aangespannen om de core-spieren te activeren en het evenwicht te bewaren. Deze oefening is zeer uitdagend, dus het is belangrijk om te beginnen met lichte weerstand en de techniek te beheersen voordat je de intensiteit verhoogt.

Wat heeft jouw voorkeur, staande of liggende buikspieroefeningen?

Volgende artikel