Waarom je krachttraining moet doen om af te vallen? Dit zijn 9 redenen

Veel mensen denken bij het woord afvallen direct aan cardio-oefeningen zoals rennen op de loopband of fietsen op een hometrainer. Hoewel cardiotraining zeker belangrijk kan zijn voor gewichtsverlies, wordt krachttraining vaak over het hoofd gezien. Toch kan krachttraining een essentiële rol spelen bij het afvallen. In dit artikel zullen we negen redenen bespreken waarom krachttraining zo effectief is bij het afvallen en waarom het een onderdeel moet zijn van je training.

Waarom krachttraining om af te vallen?

 1. Verhoogt de spiermassa: Eén van de belangrijkste voordelen van krachttraining bij afvallen is dat het helpt bij het opbouwen van spiermassa. Spierweefsel is actief weefsel dat meer calorieën verbrandt, zelfs in rust. Door het vergroten van je spiermassa, verhoog je je basale metabolische snelheid, wat betekent dat je meer calorieën verbrandt gedurende de dag, zelfs wanneer je niet aan het trainen bent. Dit kan een aanzienlijke bijdrage leveren aan het creëren van een calorietekort, wat nodig is voor gewichtsverlies.

 2. Verhoogt de stofwisseling: Krachttraining heeft niet alleen invloed op je spiermassa, maar ook op je stofwisseling. Na een intensieve krachttraining blijft je metabolisme verhoogd gedurende een lange periode na de training, wat bekend staat als het "afterburn-effect" of excess post-exercise oxygen consumption (EPOC). Dit betekent dat je meer calorieën verbrandt, zelfs nadat je de sportschool hebt verlaten. In vergelijking met cardio-oefeningen kan het afterburn-effect van krachttraining een groter voordeel bieden bij het verbranden van vet.

 3. Behoudt spiermassa tijdens gewichtsverlies: Wanneer je probeert af te vallen, loop je het risico om naast vet ook spiermassa te verliezen. Dit kan leiden tot een vertraagde stofwisseling en een verminderd vermogen om vet te verbranden. Krachttraining helpt bij het behoud van spiermassa tijdens het afvallen. Het zorgt ervoor dat het lichaam meer geneigd is om vet te verbranden in plaats van spieren, waardoor je je metabolisme op peil kunt houden en je lichaam er strakker en gespierder uit blijft zien.

 4. Verhoogt de functionele fitheid: Krachttraining verbetert je algehele functionele fitheid. Het versterkt je botten, gewrichten, pezen en ligamenten, wat kan helpen bij het voorkomen van blessures. Dit is vooral belangrijk als je gewicht verliest, omdat het verlies van lichaamsvet kan leiden tot verminderde stabiliteit. Door je spieren te versterken, kun je de dagelijkse activiteiten beter aan en verbeter je je algehele kwaliteit van leven.

 5. Verbetert de gemoedstoestand: Naast de fysieke voordelen heeft krachttraining ook positieve effecten op je mentale welzijn. Regelmatige lichaamsbeweging, waaronder krachttraining, stimuleert de aanmaak van endorfines, ook wel bekend als de "gelukshormonen". Deze endorfines helpen stress te verminderen, stemmingswisselingen te stabiliseren en symptomen van depressie en angst te verminderen. Het beoefenen van krachttraining kan je een gevoel van voldoening en zelfvertrouwen geven, wat essentieel is tijdens het proces van gewichtsverlies.

 6. Bevordert de lichaamsvorm: Gewichtsverlies is niet alleen gericht op het verminderen van het getal op de weegschaal, maar ook op het creëren van een aantrekkelijke lichaamsvorm. Krachttraining helpt bij het vormgeven en tonen van je lichaam. Door spieren op te bouwen en te versterken, kun je je lichaam definiëren en de gewenste lichaamsvorm bereiken. Dit kan leiden tot een beter zelfbeeld en een groter gevoel van eigenwaarde.

 7. Verhoogt de energie: Afvallen kan soms gepaard gaan met een afname van energie. Het verminderen van calorieën en het creëren van een calorietekort kan leiden tot vermoeidheid. Echter, regelmatige krachttraining kan je energieniveaus verhogen. Het stimuleert de doorbloeding en zuurstoftoevoer naar je spieren, wat resulteert in meer energie en uithoudingsvermogen. Hierdoor kun je niet alleen beter presteren tijdens je trainingen, maar ook je dagelijkse taken met meer power aanpakken.

 8. Helpt bij het opbouwen van gezonde gewoonten: Krachttraining vereist consistentie en toewijding. Door regelmatig krachttraining in je routine op te nemen, ontwikkel je gezonde gewoonten en discipline. Dit kan zich verspreiden naar andere aspecten van je leven, zoals voeding en algemene levensstijlkeuzes. Het proces van krachttraining bij afvallen kan je helpen om een gezondere levensstijl te omarmen en deze langdurig te handhaven.

 9. Langdurig gewichtsverlies: Ten slotte kan krachttraining bijdragen aan langdurig gewichtsverlies. Omdat het helpt om spiermassa op te bouwen en je metabolisme te verhogen, zul je merken dat je lichaam in staat is om efficiënter vet te verbranden, zelfs in rust. Het behoud van spiermassa en een verhoogde stofwisseling maken het gemakkelijker om het gewicht eraf te houden op de lange termijn. Door krachttraining in je routine op te nemen, vergroot je de kans op succesvol en blijvend gewichtsverlies.

Kortom, krachttraining is een onmisbaar onderdeel van jouw afvalplan. Het biedt tal van voordelen, waaronder het verhogen van de stofwisseling, behoud van spiermassa, verbetering van de algehele fitheid en gemoedstoestand, en het bevorderen van langdurig gewichtsverlies. Door regelmatig krachttraining toe te voegen aan je trainingsroutine, kun je je lichaam transformeren, je doelen bereiken en een gezonde levensstijl behouden. Dus aarzel niet en pak die halters en stangen in de gym.

Wil je een op maat gemaakt trainingsschema? We helpen je graag!

  Volgende artikel