06 - 401  066 45

info@personalfitness4you.com

Wat doet alcohol met je spieren? 

Allereerst, wat is het effect van alcohol op je lichaam en spieren? Dit kan aan de hand van verschillende punten uitgelegd worden: 

Op het moment dat je alcohol drinkt, daalt allereerst je testosterongehalte. Testosteron speelt een belangrijke rol bij de opbouw van spiermassa. Door alchohol te drinken zal deze opbouw geremd worden en zo de spiergroei beperkt. Dit effect wordt zelfs versterkt hoe ouder je wordt.

Ten tweede stijgt je cortisolniveau op het moment dat je alchohol drinkt. Cortisol heeft als effect dat het spieren afbreekt, waardoor een hoger niveau niet ten goede komt van de spiergroei en zelfs kan zorgen voor spierafbraak.

Ten derde zorgt het drinken van alchohol ervoor dat het proces van fosforylisering wordt geremd. Dit terwijl dit specifieke proces er juist voor zorgt dat spiercellen actiever worden. Oftewel, ongunstig voor de groei van de spieren aangezien de spiercellen juist minder actief worden door het drinken van alcohol.

Tenslotte weten we allemaal dat alcohol zorgt voor uitdroging, dit is uiteindelijk ook wat de kater veroorzaakt. Ben jij flink aan het sporten dan is het belangrijk om je bewust te zijn van het nut van vocht. Dit is namelijk een belangrijke factor om je spieren te laten groeien. Je raadt het al, drink jij alchohol en neemt je vochtgehalte af dan heeft dit een negatief effect op de groei van je spieren.

Hoe groot is de negatieve impact van alcohol op jouw training nu echt?

Als je alle voorgaande punten hebt doorgenomen dan heb je waarschijnlijk zelf ook al geconcludeerd dat alcohol niet bepaald bevorderlijk is voor de spiergroei en dus jouw trainingen. Het zorgt ervoor dat je na inname minder kracht kunt leveren, wat gelinkt kan worden aan de verminderde spiergroei en spierherstel. Door het drinken van alcohol zoveel mogelijk tot een minimum te beperken zorg je er dus ook voor dat jouw spieren wel gewoon op een goed niveau kunnen blijven herstellen en dus groeien. Hierdoor zal je dus ook sneller jouw doel kunnen bereiken.

Let wel, iedereen staat hier natuurlijk anders in. De een is onwijs toegewijd en zal dat biertje of glas wijn dan ook met gemak kunnen laten staan, terwijl de ander een borrel op zijn tijd te gezellig vindt om aan hem of haar voorbij te laten gaan. Wees je in ieder geval bewust van de effecten van alcohol en mocht je drinken, drink dan met mate om het (negatieve) effect zoveel mogelijk te beperken.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Dummy Logo (wit)

Ontdek op onze socials boeiende tips, nieuwe inzichten en verrassende feiten die je helpen om fitter te worden!

Aanmelden voor nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief vol met tips over gezondheid, fitness en voeding!  Blijf op de hoogte van de laatste trends en  inzichten. Meld je nu aan!

Contact

Voorzand 28-32
2984 BH Ridderkerk

T. +31 (0)6 - 401 066 45
M. info@personalfitness4you.com