Wat moet ik eten en drinken tijdens een hittegolf?

Het juiste eten en drinken tijdens een hittegolf binnenkrijgen kan best lastig zijn. Veel mensen hebben een stuk minder eetlust als het buiten zo warm is.

Wat eten en drinken tijdens een hittegolf?

Drink veel water 

Met warm weer verlies je meer vocht dan normaal. Vocht is belangrijk bij de opname van voedingsstoffen in de darmen, het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam, en het regelen van de lichaamstemperatuur. Aanbevolen is een gemiddelde van 1,5 tot 2 liter water per dag. Op warme dagen is het belangrijk dat je minimaal een halve liter water extra drinkt. Zorg dat je actief voldoende drinkt, want als je pas gaat drinken op het moment dat je dorst heb, ben je al aan dehydrateren. Zorg dus dat je altijd een flesje water in de buurt heb. Drink je niet graag water, voeg er dan een (calorieloos) smaakje aan toe vanuit een klein scheutje siroop of doe een beetje verse munt, gesneden citroen o.i.d. in je flesje.

Eet veel groente en fruit 

Vocht is een belangrijke reden dat fruit en groente eten tijdens een hittegolf belangrijk is. Zorg dat je veel kleine maaltijden op een dag eet en dat in deze maaltijden producten zitten die veel water bevatten, zoals allerlei soorten fruit (aardbeien, watermeloen, grapefruit, etc) en groenten (komkommer, tomaten, bleekselderij, paprika, etc). Zo krijg je ongemerkt tot wel een liter extra vocht – en uiteraard veel voedingsstoffen – binnen.

Eet kleine en lichte maaltijden

Veel mensen hebben ook een verminderde eetlust op hete dagen. Je lichaam wil namelijk niet teveel de spijsvertering verhogen, omdat dit ook extra warmte voor het lichaam betekent. Ook bespaar je wat energie omdat je lichaamstemperatuur minder gereguleerd hoeft te worden. Dat is de reden dat je caloriebehoefte op warme dagen dus normaal gesproken lager is.

Veel gezondheidsproblemen op warme dagen komen voort uit mensen die te weinig eten en vaak in combinatie met dehydratie.

Eet daarom dus kleine, lichte maaltijden en houd je niet krampachtig vast aan de drie grote, vaak koolhydraatrijke, maaltijden.

Zoek de koelte op 

Probeer, als het kan, niet de gehele dag in de zon te lopen. Zeker tijdens de warme uren tussen 12.00 en 16.00 uur is de zon schadelijk voor je huid en daarnaast droog je snel uit. Zoek dus de schaduw op.

Zorg goed voor jezelf!

Volgende artikel