06 - 401  066 45

info@personalfitness4you.com

Eten en drinken tijdens hittegolf

Wat moet ik eten en drinken tijdens een hittegolf?

Drink veel water 

Met warm weer verlies je meer vocht dan normaal. Vocht is belangrijk bij de opname van voedingsstoffen in de darmen, het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam, en het regelen van de lichaamstemperatuur. Aanbevolen is een gemiddelde van 1,5 tot 2 liter water per dag. Op warme dagen is het belangrijk dat je minimaal een halve liter water extra drinkt. Zorg dat je actief voldoende drinkt, want als je pas gaat drinken op het moment dat je dorst heb, ben je al aan dehydrateren. Zorg dus dat je altijd een flesje water in de buurt heb. Drink je niet graag water, voeg er dan een (calorieloos) smaakje aan toe vanuit een klein scheutje siroop of doe een beetje verse munt, gesneden citroen o.i.d. in je flesje.

Eet veel groente en fruit 

Vocht is een belangrijke reden dat fruit en groente eten tijdens een hittegolf belangrijk is. Zorg dat je veel kleine maaltijden op een dag eet en dat in deze maaltijden producten zitten die veel water bevatten, zoals allerlei soorten fruit (aardbeien, watermeloen, grapefruit, etc) en groenten (komkommer, tomaten, bleekselderij, paprika, etc). Zo krijg je ongemerkt tot wel een liter extra vocht – en uiteraard veel voedingsstoffen – binnen.

Eet kleine en lichte maaltijden

Veel mensen hebben ook een verminderde eetlust op hete dagen. Je lichaam wil namelijk niet teveel de spijsvertering verhogen, omdat dit ook extra warmte voor het lichaam betekent. Ook bespaar je wat energie omdat je lichaamstemperatuur minder gereguleerd hoeft te worden. Dat is de reden dat je caloriebehoefte op warme dagen dus normaal gesproken lager is.

Veel gezondheidsproblemen op warme dagen komen voort uit mensen die te weinig eten en vaak in combinatie met dehydratie.

Eet daarom dus kleine, lichte maaltijden en houd je niet krampachtig vast aan de drie grote, vaak koolhydraatrijke, maaltijden.

Zoek de koelte op 

Probeer, als het kan, niet de gehele dag in de zon te lopen. Zeker tijdens de warme uren tussen 12.00 en 16.00 uur is de zon schadelijk voor je huid en daarnaast droog je snel uit. Zoek dus de schaduw op.

Zorg goed voor jezelf!

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Dummy Logo (wit)

Ontdek op onze socials boeiende tips, nieuwe inzichten en verrassende feiten die je helpen om fitter te worden!

Aanmelden voor nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief vol met tips over gezondheid, fitness en voeding!  Blijf op de hoogte van de laatste trends en  inzichten. Meld je nu aan!

Contact

Voorzand 28-32
2984 BH Ridderkerk

T. +31 (0)6 - 401 066 45
M. info@personalfitness4you.com